Griepvaccinatie

Datum griepvaccinatie: woensdag 23 oktober van 16.00u tot 18.00u  op de praktijk.

Voor wie is de griepvaccinatie?

De griepvaccinatie wordt aangeboden aan alle mensen van 60 jaar en ouder en aan mensen uit bepaalde risicogroepen, zoals mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten, nierpatiënten en mensen met weinig afweer door andere ziekten. Deze personen worden vaak veel zieker door de griep of hun ‘eigen’ ziekte wordt erger. Aan de griepvaccinatie zijn voor deze mensen geen kosten verbonden. De mensen die in aanmerking komen voor de griepvaccinatie ontvangen van ons een uitnodigingsbrief

Krijg je geen uitnodiging voor de gratis griepprik? Maar wil je wel een griepprik?

Dan kunt je een recept vragen bij de assistente. Met het recept kun je de griepprik bij de apotheek ophalen. Met de griepprik ga je naar de huisartsenpraktijk. Daar kan een assistent de prik in je arm geven. Je betaalt de griepprik en het geven van de griepprik zelf.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat je meer afweer hebt tegen het griepvirus. In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat je lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Ongeveer 2 weken na de griepprik heb je genoeg afweerstoffen. Komt het griepvirus na deze 2 weken je lichaam in? Dan kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. De afweerstoffen zorgen er dus voor dat je niet ziek wordt van het virus, of minder ziek. De griepprik beschermt je alleen tegen de meest voorkomende griepvirussen. Je bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus.

Voordelen en nadelen van de griepprik

Voordelen van de griepprik

De griepprik maakt de kans kleiner dat je griep krijgt.

Als je na de griepprik toch griep krijgt, ben je minder ziek:

  • De griepklachten zijn vaak minder erg.
  • De kans op een andere ziekte, zoals longontsteking, is kleiner.
  • De kans is kleiner dat een ziekte die je al hebt erger wordt door griep. Door griep kan bijvoorbeeld een longziekte of diabetes erger worden.
  • De kans is kleiner dat je overlijdt door griep of door de gevolgen van griep.

Met de griepprik bescherm je ook de mensen om je heen tegen het griepvirus.

Nadelen van de griepprik

De griepprik beschermt niet helemaal tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

Je kunt na de griepprik 1 of 2 dagen een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op je arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. Je kunt je na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. Je kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. Sommige mensen reageren allergisch op de griepprik. Dat kan als je eerder een allergische reactie hebt gehad op het eiwit van kippeneieren of op de antibiotica neomycine of . Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen niet vaak voor.

Heb je een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij je (huis)arts of op de website van het Bijwerkingencentrum.

Meer informatie over griep en de griepprik

Je kunt meer lezen over de griepprik:

  • op de website van het RIVM
  • over wat er in de griepprik zit: bijsluiter
  • in het Engels, Turks, Arabisch, Oekraïens, Spaans of Papiaments: RIVM